Vinterkräksjukan ökar igen

Enligt Folkhälsomyndigheten ökar nu förekomsten av Vinterkräksjukan igen.

Läs rapporten här.

För att skydda dig är handhygienen den viktigaste faktorn. Kom ihåg att tvätta händerna ordentligt med tvål och ljummet vatten. En annan sak att tänka på är att undvika bufféer. Vinterkräksjukan förekommer året runt men är mer spridd under vintermånaderna. Därav namnet vinterkräksjukan. Det som kännetecknar vinterkräksjukan är det snabba förloppet från att du blir smittad tills det bryter ut. Inkubationstiden är mellan 24-48 timmar i snitt. Om du drabbas ska du försöka isolera dig i den mån det går. Använd om möjligt en egen toalett och laga till exempel inte mat till familjen. Något annat att tänka på är att vädra ordentligt med jämna mellanrum. Viruset sprider sig tyvärr mycket lätt och familjen eller arbetskamraterna blir lätt smittade. När du blivit fris igen är det rådligt att stanna hemma i ytterligare 48 timmar för att undvika smittspridning.