Vaccination2

Vaccinera dig mot årets influensa. Drop in.

Vi på Citysjukhuset +7 i Göteborg har årets upplaga av vaccin mot influensa. Drop in eller tidsbokning.

Kostnad: Riskgrupp 100:-

Övriga: 180:-

Influensa orsakas av virus som smittar genom luften och sprids framför allt om någon som är sjuk hostar eller nyser. För skydd kan du vaccinera dig. Detta gäller särskilt om du tillhör en riskgrupp.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig som tillhör en riskgrupp att vaccinera dig mot influensa.

Riskgrupper

Du är 65 år eller äldre.

Du har en hjärtsjukdom.

Du har en lungsjukdom, som KOL eller svår astma.

Du har diabetes.

Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Du har kronisk lever- eller njursvikt.

Du är mycket kraftigt överviktig.

Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.

Du har flerfunktionshinder.

Du är gravid.

Du som är gravid rekommenderas vaccination från graviditetsvecka 16. Tillhör du som är gravid även en annan riskgrupp rekommenderas du vaccination även före graviditetsvecka 16.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig inför vaccinationen. Du ska inte ska ha någon pågående infektion med feber när du vaccineras. Det gör däremot ingenting om du är lite förkyld.

Så här går det till

Du får influensavaccinet genom en spruta i överarmen. Du vaccineras mot influensa vid ett tillfälle och vaccinationen upprepas varje år där de influensastammar som är aktuella inkluderas i vaccinet.

Biverkningar

Efter vaccinationen kan du bli lite svullen och lite röd där du fick sprutan, och det kan kännas lite ömt. Du kan också få feber och lite ont i musklerna. Besvären brukar gå över inom en till några dagar.

I vaccinet för säsongen 2016-2017 ingår också ett vaccin mot svininfluensa. Det är INTE samma vaccin som kunde ge en ökad risk för narkolepsi hos barn och ungdomar.

 

Reception vårdcentral

Mer tider på vår Vårdcentral. Lista dig hos oss.

Vi har byggt ut och har ännu fler läkare på plats. Det betyder att vi har fler tider till våra patienter. Varmt välkommen att boka tid . Du kan också lista dig hos oss. Det är mycket enkelt. Du fyller i en blankett hos oss i receptionen så sköter vi flytten för dig. Du kan också byta till vår vårdcentral i Göteborg via 1177.se, sök Mina Vårdkontakter.

Vi hälsar nya och gamla patienter välkomna.

Var rädd om dig när det är halt

Dr Sten Björnum
Dr Sten Björnum

Nu är det vinter och här i Göteborgsområdet kan vädret slå om snabbt. På bara några minuter kan vägbanan eller trottoaren bli blixthal. Därför är det viktigt att tänka sig för när man ska promenera till affären, rasta hunden eller kanske ta en joggingrunda. Är det risk för halka ska du använda bra skor, gärna med broddar. Det finns både broddar av klassisk typ såväl som galoschliknande broddar som du enkelt trär utanpå din vanliga sko eller stövel. För dem som gärna joggar finns det väldigt fina löparskor som har dubbar i sulorna. Det är lätt att vricka sig eller rent av slå sig halvt fördärvad. Broddar finns nuförtiden nästa i varje välsorterad matmarknad. En bra investering.

Nu när det är kallt är det många som lider extra av värk från förslitningsskador och så vidare. Du kan  komma till oss på Citysjukhuset +7 när det handlar om allehanda värk, förslitningar och rehabiliteringar. Våra läkare och sjukgymnaster erbjuder förstklassig utredning och vård. Bland annat arbetar hos oss den välkände Dr Sten Björnum som startade GMC i Göteborg ihop med Lasse Pettersson.

Välkomna till vår ortopedimottagning på Citysjukhuset +7 i Göteborg. Våra ortopeder hjälper dig med utredning och behandling avseende axlar, knän, mjukdelskirurgi, idrottsskador, förslitningsskador och mycket mer. Till våra ortopeder kan du komma med allt från småskador till svårare idrottsskador.

Var rädd om dig.

Rädda liv med årlig hälsokontroll

Om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck kan du kontakta en vårdcentral. Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Du har också möjlighet att få en fast läkarkontakt på vårdcentralen. Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck. I de flesta fall behövs behandling med läkemedel för att sänka blodtrycket. Har du högt blodtryck ökar risken för framför allt stroke men även för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen.

Symptom

Många med högt blodtryck är i princip symptomfria. Därför är det bra att låta undersöka sig minst någon gång om året. Har du riktigt högt blodtryck kan du känna stor trötthet, ha huvudvärk och andnöd samt kanske är illamående. Detta är ovanligt men är livshotande.

Orsak 

Det finns många orsaker som till exempel matvanor, alkoholkonsumtion, fetma, stress med mera. Ibland är det rent medicinska orsaker som ligger bakom som till exempel njursjukdom eller hormonrubbningar. Även förträngningar av stora kroppspulsådern kan ge högt blodtryck. Ibland kan även vissa mediciner ge högt blodtryck. Med stigande ålder brukar också blodtrycket bli högre. Orsakerna kan alltså vara många.

En årlig hälsokontroll kan rädda liv.

Visitkort_ambulans

Vinterkräksjukan 2017/2018.

Så här undviker du att bli smittad.

Det är ofta lätt att se när vinterkräksjukan drar igång för säsongen. Sökningarna på sjukdomen ökar då lavinartat både på Google och specifika sajter som 1177 Vårdguiden.
Folkhälsomyndigheten brukar då gå ut med en varning.

De senaste fyra åren har vi haft en relativt mild vinterkräksjuka, säsongen 2016/2017 rapporterades 4801 fall av caliciviruset vilket var en ökning på 600 fall från föregående säsong.

Skulle en ny typ av virus dyka upp kan det däremot bli riktigt sju resor värre.
– Ifall det kommer en ny variant av viruset, som vi inte har haft här tidigare och som befolkningen inte har motståndskraft mot, så kan det bli en tuffare säsong, säger Lena Sundqvist vid Folkhälsomyndigheten.

Så undviker du att bli smittad – tre knep:

Sjukdomen är otroligt smittsam och en enda person kan sänka en hel arbetsplats. Den är exempelvis väldigt vanligt på sjukhus eller bland förskolegrupper. Vanligtvis går den över av sig själv efter några dagar.

– Även när du känner dig frisk är det olämpligt att återvända till förskola eller jobb direkt. Var hemma i ett till två dygn från att du är symptomfri. Annars kan du fortfarande avsöndra virus, säger Per Follin.

För att bli smittad av vinterkräksjukan krävs väldigt lite. I en enda droppe kräk eller avföring återfinns omkring en miljon virus och det krävs endast 10-100 virus för att drabbas.

Det är svårt att helt undvika att viruset. Men det viktiga är att vidta normala säkerhetsregler:

Tvätta händerna med tvål och vatten efter toalettbesök och före måltider. Handsprit har liten effekt, eftersom Calicivirus saknar lipidhölje. Du ska naturligtvis inte avstå handsprit, det finns ju fler saker man kan drabbas av.

Är du orolig för att vattnet kan vara smittat kan du värma upp det till 70 grader då Calicivirus dör. Viruset dör inte vid frysning.

Undvik att ta på handtag och ledstänger i offentliga miljöer eller i kollektivtrafiken.

Stoppa inte fingrarna i munnen eller ögonen.

_mg_4130-1

Vi expanderar och rekryterar. Våra lediga tjänster.

Vi bygger om och bygger till så det knakar. Bland annat har vi investerat i en helt ny operationsavdelning med modernaste utrustning. Vi har även byggt ut vår vårdcentral. Därför söker vi bland annat följande:

 • Specialistsjuksköterska till vår trevliga vårdcentral sökes på hel- eller deltid.  Erfarenhet av vaccinationer är ett plus.
 • Specialistsjuksköterska eller undersköterska med lång erfarenhet av ortopedi
 • Vaccinationssköterska

Bra villkor för rätt person.

Våra uppdragsgivare är både privata och offentliga. Är du intresserad eller vill veta mer? Hör av dig med CV och personligt brev till Lill Nordkvist, lill@citysjukhuset.se.

Lill Nordkvist verksamhetschef
Lill Nordkvist verksamhetschef

Varmt välkommen med din ansökan eller förfrågan.

Träffa mag-tarmspecialist i nya fina lokaler

Morteza Shafazand, Leg. Läkare, Specialist inom Invärtesmedicin och Gastroenterologi
Morteza Shafazand, Leg. Läkare, Specialist inom Invärtesmedicin och Gastroenterologi

Välkommen till vår mag/tarm-mottagning på Citysjukhuset +7 i Göteborg. Vi finns i nya fräscha lokaler med topputrustning. Vi är specialiserade på sjukdomar i mag-tarmkanalen, gallvägar, lever och bukspottkörtel. Våra gastroenterologer Dr. Bachar Ghanoum och Dr. Morteza Shafazand har många års erfarenhet inom området. Vid besök hos oss ser vi till att du alltid kommer i goda händer. Vi utreder och behandlar medicinska sjukdomar i mag-tarmkanalen, levern, gallvägarna och bukspottkörteln.

Vi tar emot utreder samt behandlar bland annat:

 • Irritabel tarm (IBS)
 • Irritabel magsäck (dyspepsi)
 • Inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD), tex ulcerös kolit , Crohns sjukdom.
 • Leversjukdomar
 • Glutenintolerans
 • Laktosintolerans
 • Diarré
 • Misstänkta tumörer

Vi utför behandlingar såsom:

 • Koloskopi med PX
 • Gastroskopi med PX

Kontakta oss för mer information.