Eftersom det inte finns något vaccin mot sjukdomen Borrelia som sprids av fästingar är det viktigt att skydda sig. Tänk på att klä dig i långbyxor och långärmat när du går i naturen eller i till exempel högt gräs. Om du upptäcker fästingen tidigt och tar bort den direkt blir du oftast inte smittad.

Borrelia orsakas av bakterier och är en infektionssjukdom . Det vanligaste symtomet är en typisk hudrodnad.  Borrelia behandlas med antibiotika. Om du inte får behandling i tid kan infektionen sprida sig till nervsystemet och lederna. Då kan den ta längre tid att läka.

Symtom

Vanliga tecken på att du smittats av borrelia är

  • trötthet
  • huvudvärk
  • värk i muskler och leder
  • en hudrodnad som är större än fem centimeter i diameter.

Det händer att du inte märker att du fått ett fästingbett, utan bara upptäcker symtom som kan tyda på att du har smittats av borrelia.

Om du misstänker att du smittats av Borrelia, kontakta din vårdcentral.

Du kan läsa mer om vår vårdcentral här.