Vart går din semesterresa? Behöver du skydda dig mot gulsot?

Om man ska resa till ett område med hög smittrisk, till exempel Sydamerika, Afrika, Asien, Mellanöstern eller Östeuropa bör man vaccinera sig mot hepatit A. (Gulsot)

Däremot behövs vanligtvis inget förebyggande skydd om man ska göra en kortare resa till turistländer i till exempel norra medelhavsområdet eller Kanarieöarna. Risken att smittas i dessa områden är mycket liten.

Man får vaccinet i två doser. Den första dosen skyddar i cirka ett år och därefter bör man vaccinera sig igen. Den andra sprutan med vaccin kan man få tidigast sex månader efter första dosen. Efter två vaccinationer är man skyddad i minst 30 år. Biverkningar av vaccinet är sällsynta och lindriga. Det vanligaste är att huden där man fick sprutan rodnar, svullnar eller ömmar.

I enstaka fall kan man i stället för vaccin få redan färdiga antikroppar mot hepatit A. Det brukar kallas immunglobulin och skyddar mot hepatit A under cirka två månader.

Kontakta oss om du behöver vaccinera dig. Vi har drop in tider:-)