Det som skiljer vinterkräksjukan från andra magsjukor är att symtomen kommer mycket snabbt. Inkubationstiden är ett till två dygn och man är normalt sjuk i ett till tre dygn. Symtomen är illamående, kräkningar, diarréer och ont i magen. Man kan också få muskelvärk, feber och huvudvärk. Att undvika smitta är svårt. Vinterkräksjuka är extremt smittsamt. Viruset sprids via direktkontakt med smittade eller indirekt via dörrhandtag, toasitsar och liknande. Den som är sjuk utsöndrar stora mängder virus i avföringen eller kräkningar. En enda person kan smitta ner en hel arbetsplats eller förskola. Viruset förstörs vid temperaturer över 70 grader, men inte vid frysning. När man haft sjukdomen får man ett kortvarigt skydd, men man kan bli sjuk igen. Ungefär var femte har en genetisk motståndskraft mot viruset. För friska vuxna är vinterkräksjuka inte farligt. Men för spädbarn, sjuka och sköra äldre kan smittan ge allvarligare sjukdom.

Så skyddar du dig!

Här kommer några punkter med tips om hur du kan hålla dig frisk i vinter. Att helt vara skyddad är omöjligt om man inte väljer att leva helt isolerat

  • Håll god hand- och livsmedelshygien. Att tvätta händerna med tvål och vatten är a och o, särskilt efter toabesök eller före måltid. Handsprit duger inte, det tar inte död på viruset.
  • Flytande tvål och pappershanddukar är bra att ha på arbetsplatser och skolor. Se till att ha egen handduk annars.
  • Undvik att besöka magsjuka personer.
  • Laga inte mat åt andra när du är sjuk.
  • Låt bli bufféer och smörgåsbord där många rör vid maten.
  • Koka frysta importerade hallon i en minut innan du äter dem.
  • Skölj alltid frukt och grönsaker.
  • Gå hem direkt när du får symtom.
  • Stanna hemma minst ett dygn efter att du känner dig frisk och inte längre har symtom som kräkningar och diarré. För barn på förskola gäller två dygn.