Om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck kan du kontakta en vårdcentral. Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Du har också möjlighet att få en fast läkarkontakt på vårdcentralen. Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck. I de flesta fall behövs behandling med läkemedel för att sänka blodtrycket. Har du högt blodtryck ökar risken för framför allt stroke men även för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen.

Symptom

Många med högt blodtryck är i princip symptomfria. Därför är det bra att låta undersöka sig minst någon gång om året. Har du riktigt högt blodtryck kan du känna stor trötthet, ha huvudvärk och andnöd samt kanske är illamående. Detta är ovanligt men är livshotande.

Orsak 

Det finns många orsaker som till exempel matvanor, alkoholkonsumtion, fetma, stress med mera. Ibland är det rent medicinska orsaker som ligger bakom som till exempel njursjukdom eller hormonrubbningar. Även förträngningar av stora kroppspulsådern kan ge högt blodtryck. Ibland kan även vissa mediciner ge högt blodtryck. Med stigande ålder brukar också blodtrycket bli högre. Orsakerna kan alltså vara många.

En årlig hälsokontroll kan rädda liv.