BASALIOM (BASALCELLSCANCER)

Den vanligaste typen av hudcancer

Välkommen att boka tid på vår hudmottagning där någon av våra duktiga hudläkare tar hand om dig. Du behöver ingen remiss och tid kan oftast erbjudas inom 1 vecka. Se vår prislista och boka tid här.

Basaliom är den vanligaste typen av hudcancer. Den växer enbart i huden och sprider sig inte till andra delar av kroppen. Basaliom utvecklas ofta i solskadad hud.

SYMTOM: Basaliomets utseede varierar. Det vanligaste är en välavgränsad, lätt rodnad, pärlemorliknande knuta i huden med eller utan sårbildning (nodulärt basaliom). Det kan också bli en röd, lätt fjällande, eksemliknande fläck i huden (superficiellt basaliom) eller framträda som ett sår som inte vill läka.

BEHANDLING: Basaliom kan frysas med flytande kväve (kryobehandling) eller brännas efter att man skrapat bort största delen av förändringen. Ibland opereras basaliomet bort i lokalbedövning. Vissa ytliga basaliom behandlas med PDT (Fotodynamisk terapi – speciell kräm och särskild ljusbehandling).

KONTROLLER: Det finns en risk att man får tillbaka förändringen eller att det uppstår nya basaliom eftersom de beror på att man fått för mycket sol i sitt liv. Det är viktigt att man regelbundet tittar över sin hud. Upptäcker man någon misstänkt förändring skall man söka läkare.

SOLSKYDD: För att minska risken för att nya liknande hudförändringar skall uppstå bör du skydda dig från solen, särskilt då solen är som starkast. Vistas gärna i skugga. Bäst skyddar man sig med kläder och solhatt. Solkräm är komplement till kläder. Solkrämen bör ha minst solskyddsfaktor 30 och vara märkt med UVA-symbol. Stryk på riklig mängd och upprepa under dagen samt efter bad.