Carmen Pichot Reumatolog

Välkommen Carmen Pichot, ny Reumatolog på Citysjukhuset +7.

Att vara Reumatolog innebär att diagnostisera och behandla reumatiska sjukdomar. På reumamottagningen tar hon emot patienter med alla typer av ledbesvär, ryggproblem, muskelsmärta, men också andra sjukdomar som fibromyalgi. Carmen har också ett stort intresse för sjukdomar med oförklarliga symtom som Myalgisk Encefalomyelit / Kroniskt Trötthetssyndrom eller ME/CFS. Sådana patienter kan ta lite tid att utreda och Carmen får göra noggranna bedömningar innan hon kan konstatera att en patient har ME/CFS. Eftersom det är väldigt viktigt att sätta en korrekt diagnos går mycket av Carmens arbetsdagar åt till att lyssna på patienternas berättelser och ställa följdfrågor. Kroppsundersökningen är också avgörande och hon beställer även prover för att få en tydligare bild av patientens problematik.
Carmen följer upp patienter som har smärta för att kunna erbjuda dem den bästa behandlingen som finns. De flesta tar sig till mottagningen men allt fler patienter tar besöket över telefonen eller via videosamtal idag berättar hon. Carmen är uppväxt i Spanien men kom till Sverige och Göteborg år 2015. Hon arbetade som läkare under tjugofem år i Barcelona och har nu arbetat under sex år i Sverige. Carmens specialistkompetens är reumatologi men hon har också specialistutbildning inom smärtlindring. Detta ger henne ett bredare, annorlunda perspektiv om kroniska smärtsamma tillstånd, berättar hon.

Idag delar Carmen sin tid mellan Citysjukhusets Reumatologmottagning och en smärtklinik i Vallentuna.
Det bästa med Citysjukhuset tycker Carmen är att det är ett spännande ställe att arbeta på då det finns en bra blandning av kirurgiska och icke-kirurgiska kollegor.

”Det finns alltid någon att prata med här och vi har en jättetrevlig atmosfär”, säger hon.

När Carmen är ledig tycker hon om att måla akvarell. Något annat som intresserar henne mycket är att resa tillsammans med sin man.

”Ett av mina favoritresmål är Sverige. Det finns så mycket att se och upptäcka i hela Norden. Det är jätteexotiskt för mig!” säger hon.

Något som inte alla vet om Carmen är att hon gillar att vinterbada i havet.

”Jag badar under alla årstider. Sist jag badade var temperaturen 0,3 grader. Jag samlar även på pennor och anteckningsböcker.”, avslutar hon.

Tack för pratstunden Carmen.

Läs mer om vår mottagning för Reumatologi här.